Grouwels, Debaets en Dalle CD&V-lijsttrekkers in Brussel

Brussels minister Brigitte Grouwels (foto boven), Brussels parlementslid Bianca Debaets en CD&V-voorzitter in Sint-Jans-Molenbeek Benjamin Dalle zullen bij de verkiezingen van volgend jaar de CD&V-lijsten trekken in Brussel voor respectievelijk Brussel, Vlaanderen en de Kamer. Dat heeft het bestuur van de Brusselse afdeling van de Vlaamse christendemocraten vandaag beslist.

"Brussel is voor ons als partij erg belangrijk", stak partijvoorzitter Wouter Beke van wal bij de voorstelling van de belangrijkste kandidaten op de lijsten in Brussel. "De zesde staatshervorming brengt voor Brussel heel wat uitdagingen met zich mee. Het is daarom van het grootste belang dat we de sterkste mensen op die lijsten kunnen zetten."

Op de lijst voor het Brussels parlement staat Brigitte Grouwels bovenaan. Grouwels is al Brussels minister sinds 2004. Haar lijsttrekkerschap is dan ook niet echt een verrassing. "We hebben al jaren de kans gehad om voor Brussel veel te doen, maar het is duidelijk dat het werk niet af is", verklaarde Grouwels. Zij wil het werk dat op de sporen werd gezet, verder uitbouwen en wil met een "zeer mensgericht programma" naar de kiezer trekken. Brussel moet voor haar uitgroeien tot "een warme stad waar alle mensen tellen".

De tweede plaats in Brussel gaat naar Vlaams parlementslid Paul Delva. Hij wordt gevolgd door Brussels fractieleidster Brigitte De Pauw. Lijstduwer wordt Walter Vandenbossche, die al sinds 1989 in het Brussels parlement zetelt en daar ook eerste ondervoorzitter is.

De Vlaamse lijst in Brussel wordt getrokken door Bianca Debaets. Zij is sinds 2009 Brussels parlementslid en maakt deel uit van de gemeente- en politieraad in Brussel-stad.

Voor de Kamerlijst kiest CD&V voor een nieuw jong gezicht. Het gaat om de 31-jarige Benjamin Dalle, die kabinetschef is van staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten, alsook voorzitter van CD&V in Sint-Jans-Molenbeek. Beke zelf leerde "nieuwe scheut" Dalle kennen als zijn rechterhand tijdens de lange onderhandelingen over de zesde staatshervorming.

Een naar eigen zeggen "fiere" Dalle belooft met een lijst met veel jonge gezichten een stevige campagne te zullen voeren. Hij noemde veiligheid, justitie en migratie als beleidsdomeinen waarop het federale niveau een belangrijke rol te spelen heeft in de hoofdstad.

De kans dat de Vlaamse partijen een Kamerzetel in Brussel kunnen binnenhalen, is als gevolg van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde heel erg klein geworden. "Er zijn ongeveer 600.000 kiezers voor vijftien Kamerzetels", reageert Dalle. "Wij gaan met een heel positief project de kiezers proberen te overtuigen. Bovendien draait het niet alleen om het behalen van een mandaat, maar gaat het er in de eerste plaats om vertrouwen in je programma te winnen."

Voor voorzitter Beke gaat het om een positieve keuze waarmee zijn partij onderstreept dat ze Brussel niet loslaat. Bovendien hoef je geen verkozene in het parlement te hebben om toch de "cactus in de broek" te kunnen zijn, stelde Beke.

Voormalig vicepremier Steven Vanackere wordt dus geen lijsttrekker. "Ik heb met Steven Vanackere gesproken over de Brusselse lijstvorming en hij heeft zijn volledige steun uitgesproken voor deze mensen", verzekerde Beke.

Met de beslissing van vandaag in Brussel ligt de keuze van de lijsttrekkers voor de Brusselse, Vlaamse en federale verkiezingen min of meer vast. Gisteravond schaarde CD&V-Limburg zich achter Vlaams minister Jo Vandeurzen en voorzitter Beke als kopmannen op de Vlaamse en Kamerlijst. Volgende week valt in Vlaams-Brabant nog de beslissing. Daar schuift het lijstvormingscomité minister van Financiën Koen Geens (Kamer) en Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (Vlaams) naar voren.