Nog geen akkoord bij Tessenderlo Chemie

Vakbonden en directie van Tessenderlo Chemie in Ham hebben weer vergaderd om uit de impasse van het sociaal conflict te geraken. De directie legde een voorstel op tafel, maar dat was onaanvaardbaar voor de vakbonden. Zij hebben een tegenvoorstel geformuleerd. De directie bestudeert dat nu, om maandag het overleg te hervatten.

Bij Tessenderlo Chemie wordt nu al meer dan 2 weken gestaakt in de fabriek omdat een grote herstructurering is aangekondigd. Vanmorgen was er weer overleg over een sociaal plan. De directie had een nieuw voorstel klaar, maar dat was niet voldoende voor de vakbonden.

"In het voorstel stonden zowel maatregelen die bespreekbaar zijn, als actiepunten die voor ons totaal onaanvaardbaar zijn", zegt Eddy Kellens van het ACV. "We waren dus teleurgesteld. Het negatieve woog te zwaar door. Daarop hebben we meteen een tegenvoorstel geformuleerd. Daarin staan, naast formules van vrijwillig vertrek of brugpensioen (SWT), onder meer 11 concrete tewerkstellingsprojecten die als alternatief kunnen dienen op jobs te redden. Want dat is ons doel: geen naakte ontslagen."

De directie wil deze voorstellen verder bestuderen en schortte daarom de volgens hen nog steeds constructieve onderhandelingen voorlopig op. Maandag zal om 8.30 uur een nieuwe vergadering hierover worden samengeroepen. "Het is dan Wapenstilstand. Een ideale dag om tot overeenstemming te komen", aldus nog Kellens.