Nucleaire onderhandelingen Iran de nacht in

In Genève zijn nog steeds onderhandelingen aan de gang over het nucleaire programma van Iran. De internationale gemeenschap wil dat Iran stopt met de productie van verrijkt uranium. Dat kan gebruikt worden om kernwapens te bouwen. Rond de tafel zitten onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn ambtsgenoot Sergej Lavrov uit Rusland.

De deelname van Lavrov (foto) aan de gesprekken was niet gepland. Maar hij is nu toch de buitenlandministers van Groot-Brittannië (William Hague), Frankrijk (Laurant Fabius), de Verenigde Staten (John Kerry) en Duitsland (Guido Westerwelle) gaan vervoegen aan de onderhandelingstafel. Er is ook een Chinese delegatie aanwezig.

De internationale gemeenschap wil dat Iran stopt met de productie van verrijkt uranium, een grondstof voor kernwapens. Maar Iran zegt dat het alleen werkt aan een vreedzaam gebruik van kernenergie. De onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran moesten normaal gezien gisteravond worden afgerond, maar de westerse landen hebben besloten om de gesprekken voort te zetten, in de hoop om toch een doorbraak te kunnen bereiken.

Het is onduidelijk hoe dicht de partijen bij een akkoord staan. Als het tot een akkoord komt, verdwijnen de internationale sancties tegen Iran. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius benadrukt wel dat er "geen enkele zekerheid" bestaat dat er ook effectief een akkoord zal worden gevonden.

De westerse landen vrezen dat Iran werk maakt van een atoombom en de nieuwe regering in Teheran wil die bezorgdheid nu uit de wereld helpen. Iran dringt tegelijk ook aan op een versoepeling van de sancties en het land wil ook het recht krijgen om uranium te verrijken voor burgerlijke doeleinden.