Pre-waakdrempel overschreden op 11 plaatsen na regenweer

Op elf bevaarbare waterlopen in Vlaanderen is de pre-waakdrempel overschreden, wat betekent dat er een verhoogde waakzaamheid is. Dat blijkt vanochtend uit gegevens van het Waterbouwkundig Laboratorium.

Het Waterbouwkundig Laboratorium zegt dat er maatregelen getroffen worden om zo veel mogelijk water af te voeren. Er worden geen kritieke overstromingen vanuit de bevaarbare waterlopen verwacht.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de pre-waakdrempel overschreden op de Dender in Idegem (Geraardsbergen), Pollare (Ninove) en Denderleeuw, telkens afwaarts aan de stuwsluizen. Op de Dender is scheepvaart momenteel verboden omdat de stroming te hard is. "Op de Leie en Bovenschelde is scheepvaart niet verboden, maar krijgen schippers een waarschuwing dat ze varen op eigen risico", zegt Claudia van Vooren, woordvoerster Waterwegen en Zeekanaal.

Ook in Erembodegem is het pre-waakalarm in de nacht van vrijdag op zaterdag overschreden, al werd die situatie vanochtend om 8.30 uur afgeblazen.

Bijkomend is op het kanaal Gent-Oostende het pre-waakalarm overschreden in Varsenare en Beernem, bij die laatste zowel op- als afwaarts aan de stuwsluis. In Aalter en Maldegem was het pre-waakalarm eerder overschreden en dat blijf ook zo.

Ook op de IJzer in Lo-Fintele, de Bovenschelde in Bossuit, de Moervaart in Sinaai, de Demer in Zichem blijft de pre-waakdrempel overschreden.