President Venezuela beveelt bezetting elektrozaken

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de bezetting bevolen van 5 filialen van een elektroketen. Het leger is er binnengevallen. De zaakvoerders worden gedwongen de prijzen te verlagen en verscheidene managers werden gearresteerd. Maduro vindt de prijzen in de keten te hoog.

Nicolas Maduro, de opvolger van de overleden leider Hugo Chavez, voert al langer een strijd tegen de privésector, net als zijn voorganger dat deed. De linkse regering van het Latijns-Amerikaanse land wil de torenhoge inflatie te lijf gaan door de prijzenpolitiek van privéondernemingen te beïnvloeden. Zo nam de regering in september nog een toiletpapierfabriek over.

Dit keer is een keten van elektronicawinkels aan de beurt. Militairen vielen 5 filialen binnen en dwongen het personeel de prijzen van de producten fors te laten zakken. "Ik heb de bezetting van deze keten bevolen zodat ze democratische prijzen zouden hanteren. We gaan de hele natie uitpluizen de komende dagen", kondigde Maduro aan in een speech.

De verlaagde prijzen lokken een stormloop op de winkels uit. Her en der wordt zelfs gesproken van plundering. Verschillende managers werden ook gearresteerd. Critici geven het socialistische bestuur de schuld voor de torenhoge inflatie van 54 procent, maar Maduro wijst met de vinger naar westerse ondernemers die een economische oorlog tegen hem zouden voeren.