Reynders "gelukkig" met wil van Abbas om te onderhandelen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt "zeer gelukkig" te zijn met de duidelijke wil die de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, toonde om onderhandelingen tot het einde te voeren in het kader van het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Tijdens het overleg tussen Reynders en Abbas is beslist om de Missie van Palestina de titel van ambassadeur te geven.

Tijdens een "hartelijk" ontmoeting in Amman in Jordanië met voorzitter Abbas benadrukte Reynders dat beide partijen elke eenzijdige actie vermijden die de onderhandelingen kunnen doen eindigen. Hij herinnerde tijdens het gesprek aan het standpunt van ons land om tot een tweestaten-oplossing te komen, waarbij de twee staten in vrede en veiligheid naast mekaar bestaan.

De minister herhaalde ook zijn bereidheid om in de eerste drie maanden van 2014 een internationale conferentie te organiseren die privébedrijven samenbrengt om bij te dragen aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Mahmoud Abbas verzekerde Reynders dat zijn regering aan zo'n conferentie wil deelnemen.

Tijdens het gesprek wees Reynders ook op de bilaterale samenwerking die België heeft opgezet met de Palestijnse Gebieden inzake onderwijs en lokaal bestuur.

Missie van Palestina krijgt titel van ambassadeur

Tijdens het overleg tussen Abbas en Reynders heeft die laatste, in naam van de Belgische regering, het voorstel gedaan om het statuut van de Palestijnse delegatie in België, Luxemburg en bij de Europese Unie op te waarderen tot Missie van Palestina.

De Missie van Palestina draagt voortaan de titel van ambassadeur. De opwaardering geeft de steun weer van België en Europa voor de tweestaten-oplossing. Ze vloeit ook voort uit het staatsvormingsproces dat de internationale organisaties vaststellen.