VB betoogt op Boekenbeurs tegen weren van uitgeverij

Aan Antwerp Expo hebben Vlaams Belang en Uitgeverij Egmont vanmiddag een manifestatie gehouden tegen het weren van de uitgeverij op de Boekenbeurs. De uitgeverij krijgt geen standplaats op de Boekenbeurs omdat ze niet officieel erkend is door de de Vlaamse Uitgeversvereniging.

De actie was niet aangevraagd, waardoor het tot enkele incidenten kwam met de uitbater van Antwerp Expo. Boekenbeursorganisator Boek.be merkt op dat het aan de Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV) is om Egmont al dan niet een officiële erkenning te geven. Pas dan kan ze eventueel in de toekomst in aanmerking komen voor een standplaats.

Egmont noemt zichzelf een Vlaams-nationale en rechtse uitgeverij en brengt jaarlijks een vijftiental boeken uit die in dat gedachtegoed kaderen. Onder meer Vlaams Belang-kopstukken Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Philip Claeys brachten er werken bij uit. Terwijl medewerkers van de uitgeverij een geïmproviseerde verkoopstand openhielden vlakbij de ingang van de Boekenbeurs, deelden Dewinter en co flyers uit om de bezoekers te informeren over de situatie.

"Egmont brengt jaarlijks verschillende boeken van ons uit en Vlaams Belang is in Antwerpen toch nog steeds een erg representatieve partij", zegt Dewinter. "Zij worden echter al jaren systematisch geweerd van de Boekenbeurs, die zich nochtans voordoet als een forum van vrije meningsuiting."

Boek.be-directeur André Vandorpe wilde er na afloop weinig woorden aan vuilmaken. "We nemen kennis van hun grieven, maar hebben gevraagd om hun actie voor de ingang te staken. Na herhaalde aandrang van de uitbater van Antwerp Expo hebben ze dat uiteindelijk ook gedaan. Ik heb de uitgeverij aangeraden om een nieuwe aanvraag te doen bij de VUV, waarna de situatie eventueel herbekeken kan worden."