Zes universiteiten tegen erkenning van osteopathie

Zes Belgische universiteiten verzetten zich tegen de plannen van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) om osteopathie te erkennen als medisch beroep. Ze hebben de minister een brief gestuurd en krijgen ook de steun van artsenverenigingen.
Image 01600411 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Osteopathie is een manuele behandeling die zich richt op de spieren, organen en het skelet. De universiteiten en artsen zeggen dat de therapie wetenschappelijk niet onderbouwd is. Ze wijzen erop dat ook het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en de Raad van State zich kanten tegen de erkenning van de osteopathie.

"Eigenlijk werken wij momenteel op basis van een voldoende bewijs, namelijk dat een therapie in vergelijking met een andere therapie een verschil maakt, meer genezing geeft, en dat is voor de osteopathie op dit moment onvoldoende bewezen", zegt professor Paul van Royen van de Universiteit Antwerpen.

De beroepsvereniging van osteopaten is verbaasd. "Op 16 juni werd de erkenning van de osteopaten met een eigen competentieprofiel unaniem goedgekeurd, en nu keren de universiteiten op hun stappen terug", zegt Eric Dobbelaere (foto in tekst), voorzitter van de Belgische Vereniging voor Osteopathie. "Voor 80 procent van ons werk is wetenschappelijke evidentie", reageert Dobbelaere. "Ik denk dat de reactie van de universiteiten ontstaan is uit de bescherming van de opleiding manuele therapie die ze in Vlaanderen vooral ondersteunen."

Er zijn in ons land 1.600 osteopaten aan de slag, die volgens de vakvereniging 700.000 patiënten. Om erkend te worden zouden ze voor Onkelinx een basisopleiding moeten gevolgd hebben, erkend door een beroepsvereniging. En ze moeten per jaar minstens 500 patiëntencontacten kunnen aantonen.