36 Belgen in de zwaarst getroffen gebieden van de Filipijnen

Buitenlandse Zaken meldt dat er 36 Belgen wonen in de Filipijnse gebieden die het zwaarst getroffen werden door tyfoon Haiyan. Een aantal van hen kon worden bereikt. De overheidsdienst is trouwens nog op zoek naar in totaal 160 Belgen die op de archipel verblijven en van wie nog niks is vernomen. België stuurt intussen ook een B-Fast-team naar de Filipijnen. Dat team vertrekt vannacht.

Buitenlandse Zaken zoekt contact met Belgen op de Filipijnen van wie nog niets vernomen is. "Er zijn in totaal een 800 Belgen die permanent in de Filipijnen wonen. Van 160 hebben we geen nieuws. We proberen die allemaal één voor één op te sporen om zeker te zijn dat alles in orde is met hen", legt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken uit. "Tot dusver hebben we geen weet van Belgische slachtoffers of vermisten."

Vandaag opende Buitenlandse Zaken ook een callcenter van het crisiscentrum voor verontruste familieleden van personen die zich op de Filipijnen bevinden. "Familieleden kunnen de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het volgende nummer: 02 501 40 00", zo staat in een persbericht. Dat kan weer vanaf morgenochtend 9u.

B-Fast levert veldhospitaal en waterzuiveringsmodule

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laat intussen weten dat België een B-Fast-team naar de Filipijnen stuurt. B-Fast staat voor "Belgian First Aid & Support Team". Het is een snelle interventiestructuur bedoeld om gedurende een korte periode noodhulp te verstrekken bij rampen en noodsituaties in het buitenland.

Het B-Fast-team in de Filipijnen zal een veldhospitaal en een waterzuiveringsmodule leveren. Het gaat om een team van 30 tot 40 mensen, vooral medisch personeel, dat met een Airbus van het leger vannacht vertrekt. Het team zal maximaal tien dagen ter plaatse blijven. Ook Artsen Zonder Grenzen stuurt twee vrachtvliegtuigen met hulpgoederen.

In de Filipijnse gemeenschap bij ons leven ze intens mee met de vele slachtoffers in het thuisland. In de Saint Remi-kerk in Molenbeek was er vanochtend een herdenkingsmis. "We bidden voor onze landgenoten. Alles daar is verwoest", getuigt een Filipijnse die de viering bijwoonde.

Het Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend voor financiële steun aan de Filipijnen: 000-0000053-53