"Veel concrete vooruitgang, maar nog meningsverschillen"

In Genève zijn de onderhandelaars die zich samen met Iran over het nucleaire programma van het land bogen, zonder akkoord uiteengegaan. Vooral Frankrijk zou zich niet hebben kunnen vinden in de voorstellen die op tafel lagen. Toch klonken alle betrokken partijen achteraf hoopvol. Op 20 november worden de onderhandelingen hervat.
Catherine Ashton en Mohammad Javad Zarif.

Tot in de vroege uurtjes hebben de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Duitsland en Iran in Genève over het Iraanse nucleaire programma onderhandeld. Lange tijd leek een akkoord in de maak, zeker nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry mee aan tafel was geschoven, net als zijn Russische en Franse collega's Sergej Lavrov en Laurent Fabius.

Dat verlossende akkoord is echter uitgebleven. Vooral Frankrijk lag naar verluidt dwars. Het land wilde hardere garanties met betrekking tot een nieuwe reactor die Iran in de stad Akar bouwt. Het stelde ook bijkomende voorwaarden over de Iraanse productie van verrijkt uranium.

"Drie erg productieve dagen achter de rug"

Toch klonken alle betrokken partijen achteraf hoopvol."We hebben veel concrete vooruitgang geboekt, maar er zijn nog enkele meningsverschillen", zei de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU Catherine Ashton.

Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif toonde zich tevreden. "We hebben 3 erg productieve dagen achter de rug," zei hij. "Hierop kunnen we bouwen om verder te gaan. Als we de komende weken in een goede verstandhouding hard werken, kunnen we ons doel veilig stellen", zei Kerry op zijn beurt.

In Iran zelf werd dan weer hardere taal gesproken door president Hassan Rouhani. Hij stelde dat het recht van Iran om uranium te verrijken een "rode lijn" is die niet mag worden overschreden. "We hebben onze gesprekspartners duidelijk gemaakt dat we niet ingaan op bedreigingen, sancties, vernederingen of discriminatie", zei hij. "De islamitische republiek zal het hoofd niet buigen voor bedreigingen van om het even welke autoriteit."

20 november

Iran heeft samen met de andere onderhandelende partijen afgesproken om de gesprekken op 20 november verder te zetten. Dat zal dan wel zonder de respectievelijke ministers van Buitenlandse Zaken gebeuren. Ashton en Zarif zullen wel aan tafel aanschuiven.

Hoewel de onderhandelingen tot nu toe geen concreet resultaat hebben opgeleverd, mogen ze toch worden gezien als een stap vooruit in de relaties tussen de VS en Iran. Het waren de langste gesprekken in decennia die de beide naties samen hebben gevoerd.