Europese groenen geven startschot kiescampagne

De Europese groenen hebben zondag in Brussel het startschot gegeven van hun primaries in de aanloop naar de Europese verkiezingen van volgend jaar. Iedereen binnen de Europese Unie die minstens 16 jaar is, kan de komende weken stemmen op vier kandidaten. Bedoeling is uiteindelijk te komen tot twee laureaten, die bij de stembusslag als leidinggevende kandidaten naar voren worden geschoven.

De vier kandidaten zijn de Fransman José Bové, de Italiaanse Monica Frassoni, de Duitse Rebecca Harms en haar landgenote Ska Keller, die door de federatie van Europese groene jongeren werden genomineerd. Iedereen in de Europese Unie "die de groene waarden deelt", kan tot 28 januari op zijn of haar kandidaat naar keuze stemmen via de website greenprimary.eu. De twee winnaars worden daags nadien bekendgemaakt.

Voor de Europese groene partij is de verkiezingen een innovatief experiment in participatorische Europese democratie. "Dit is een belangrijke stap in Europese democratie", vindt Europees parlementslid Reinhard Bütikofer. "Terwijl het vertrouwen in de EU-instellingen afneemt, hebben we nood aan nieuwe ideeën. De groenen zijn de eersten die de burgers uitnodigen om onze twee topkandidaten te kiezen in een open online voorverkiezing die in heel Europa plaatsvindt."

Het idee achter het initiatief is Europa "terug te geven aan de mensen". "Wij praten niet alleen over participatie en democratie", aldus nog Bütikofer.

De 16-jarige Ierse Molly McKeagney mocht zondag als eerste haar stem uitbrengen. De vier kandidaten zullen deelnemen aan debatten in heel Europa en op het internet.