Fiscale dossier tegen mij is "te gek om los te lopen"

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht heeft vertrouwen in de "goede afloop" van zijn geschil met de fiscus. "Het dossier tegen mij is te gek om los te lopen", stelde De Gucht in "De Zevende Dag".

Het fiscale geschil tussen de fiscus en De Gucht wordt op 25 november bij de Gentse rechtbank van eerste aanleg behandeld. De Bijzondere Belastinginspectie zou 900.000 euro aan belastingen en boete claimen van de Belgische eurocommissaris voor Handel, voor een verkoop van aandelen die de familie De Gucht zo'n 1,2 miljoen euro heeft opgebracht.

Volgens De Gucht heeft dat geschil geen enkele invloed op zijn functie of positie binnen de Europese commissie. "Dat heeft niets te maken met mijn mandaat", aldus de commissaris. "De Commissie heeft ook onmiddellijk nadat dit in de pers was verschenen, het vertrouwen in mij herbevestigd."

Hij merkt daarbij op dat het om een privé-aangelegenheid gaat die dateert uit 1996. "Ik doe mijn job en een betwisting met de fiscus is een privé-aangelegenheid. Ik heb beroep aangetekend tegen mijn taxatie. Dat dossier is nu in handen van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed zal aflopen want eigenlijk is dit een dossier dat te gek is om los te lopen."

"Geen bewarend beslag bij btw-problemen"

De Gucht vindt het trouwens een "zeer slechte zaak" dat de fiscus de mogelijkheid zou krijgen om bewarend beslag te leggen op gelden, gebouwen of goederen van een bedrijf als er problemen zijn met de betaling van de btw (een voorstel van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez, red.). "Het enige wat je hiermee bereikt, is dat de rechtsbescherming daalt", aldus De Gucht. Ook zijn partijgenoot en Kamerlid Luk Van Biesen is niet voor het plan te vinden. Hij vindt dat de fiscus al voldoende middelen heeft om fiscale fraude aan te pakken. "Wij pleiten ervoor die middelen efficiënt in te zetten", aldus Van Biesen.