Greenspan sceptisch over toekomst van de euro

Alan Greenspan, de voormalige topman van de Amerikaanse centrale bank, toont zich in een interview met het Duitse "Welt am Sonntag" sceptisch over de toekomst van de euro. "De euro is enkel met een politieke unie te redden", aldus Greenspan.

De gewezen topman van de Federal Reserver (Fed) gelooft niet dat een gemeenschappelijke Europese munt kan overleven als er binnen de eurozone 17 landen met 17 verschillende sociale systemen blijven bestaan. "De euro heeft nood aan een volwaardige politieke unie, ofwel van alle lidstaten ofwel van enkele Europese kernlanden. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat de eurozone niet uit mekaar valt", aldus Greenspan.

Greenspan heeft ook twijfels dat het tot zo'n politieke unie komt. "De Duitse hereniging heeft aangetoond hoe moeilijk het is om binnen één staat tot culturele convergentie te komen".

De gewezen centrale bankier ziet ook een belangrijk onevenwicht. Zo is Duitsland veruit de grootste kredietverlener binnen de eurozone. De centrale banken van de andere lidstaten staan voor 570 miljard euro in het krijt bij Duitsland. "Zij verwachten dat Duitsland maar alles betaalt. Maar daaraan zie je dat het systeem niet zo goed functioneert", aldus de 87-jarige Greenspan.