Hongerige Filipijnen vallen winkels en konvooien aan

In de zwaarst getroffen regio van de Filipijnen zijn de overlevenden van tyfoon Haiyan aan het plunderen geslagen. Sommigen trekken gewapend naar winkels en hulpkonvooien. Hulporganisatie Oxfam zegt dat "de druk stijgt op rijke landen om extra geld vrij te maken en de impact van klimaatverandering aan te pakken".

In de zwaarst getroffen regio van de Filipijnen zijn de overlevenden van Haiyan aan het plunderen geslagen. Gewapende en hongerige inwoners vallen winkels en ook hulpkonvooien aan. De voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis heeft de overlevenden die een Rode Kruiskonvooi nabij Tacloban overvallen hebben, "gangsters" genoemd.

Ook de overlevenden in de kuststad Tacloban zelf, op het eiland Leyte, zijn bezig de winkels leeg te plunderen. De twee grootste winkelcentra van de stad zijn in de nasleep van de storm volledig leeggeplunderd. Tweehonderd extra politieagenten zijn naar de stad gereisd om de orde te herstellen. Ze bewaken onder meer brandstofdepots.

"Meer geld nodig van rijke landen"

In het persbericht wijst Oxfam erop dat er "dringend meer geld nodig is om arme gemeenschappen en ontwikkelingslanden te helpen met acties om hun kwetsbaarheid voor de klimaatverandering te verminderen". Op de VN-klimaattop, volgende week in Warschau, hebben de rijke landen "de kans en de plicht nieuwe fondsen beschikbaar te maken".