President Malediven wil dan toch langer aanblijven

De president van de Malediven heeft bekendgemaakt dat hij dan toch langer aan wil blijven. Zo duurt de verkiezingssoap op de Malediven voort. Gisteren was er een eerste ronde voor de presidentsverkiezingen, de derde poging tot dan toe. De tweede ronde, die vandaag had moeten plaatsvinden, werd uitgesteld na een klacht van een van de kandidaten. De termijn van de huidige president loopt af om middernacht. Om een machtsvacuüm te vermijden, zal hij nu toch aanblijven tot aan de tweede ronde van de verkiezingen.
Vrouwen tellen de stemmen na de eerste ronde.

De verkiezingsstrijd op de Malediven sleept al maanden aan. Nadat twee eerdere pogingen in september en oktober waren geannuleerd of verhinderd, kon de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op de Malediven gisteren toch doorgaan.

Geen van de kandidaten behaalde echter een absolute meerderheid. Ex-president Mohamed Nasheed eindigde als eerste met 46,93% van de stemmen. Abdulla Yameen, de halfbroer van ex-president Maumoon Abdul Gayoom, haalde 29,73% van de stemmen. De rijke zakenman Qasim Ibrahim strandde op de derde plaats met 23,34% van de stemmen.

Die laatste vroeg bij het hooggerechtshof het uitstel van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen én kreeg dat uitstel ook. Hij vroeg meer tijd om zijn achterban stemadvies te geven voor die tweede ronde. Waarschijnlijk zal hij zijn steun voor Yameen uitspreken.

Het uitstel van de tweede ronde kon de eilandengroep mogelijk in een chaos storten. Om middernacht loopt de termijn van de huidige president Mohamed Waheed af. Hij had aangegeven niet van plan te zijn langer dan wettelijk bepaald aan te blijven, maar er staat niets in de grondwet over de mogelijkheid om een interim-leider aan te duiden. Nu heeft Waheed dan toch beslist om aan te blijven, al is het nog onduidelijk in hoeverre dat voor stabiliteit zal zorgen.