Tyfoon Haiyan eist wellicht 10.000 levens

Op de Filipijnen is het geschatte dodental na de doortocht van Haiyan tot boven de 10.000 geklommen. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Dat maakt de tyfoon tot één van de zwaarste natuurrampen die de archipel in de recente geschiedenis hebben getroffen. "70 tot 80% van de huizen in de getroffen regio zijn vernield", zegt een politiewoordvoerder.

Gisteren maakte de lokale afdeling van het Rode Kruis nog gewag van 1.200 doden. Meteen werd echter gevreesd dat dit aantal slechts het topje van de ijsberg was. Dat blijkt nu inderdaad zo te zijn. Vooral in de provincie Leyte vielen veel slachtoffers.

"Afgelopen nacht hebben we met de provinciegouverneur overlegd", zegt een politiewoordvoerder. "Op basis van de schattingen van de regering, zijn intussen al 10.000 dodelijke slachtoffers geteld. 70 tot 80% van de huizen en gebouwen op het traject dat de tyfoon heeft afgelegd, is vernield."

"De vernielingen zijn enorm", laat de minister van Binnenlandse Zaken Manuel Roxas weten. "Beeld u een pad van een kilometer breed in waarop alles is vernietigd. Huizen zijn weggevaagd als waren het lucifers." In heel het land zijn alles samen zo'n 4 miljoen mensen door de storm getroffen.

Ook op het nabijgelegen eiland Samar is de balans zwaar. Daar zijn volgens de autoriteiten al zeker 300 doden gevallen. 2.000 anderen raakten vermist. Op verschillende andere eilanden zouden eveneens tientallen, zo niet honderden mensen zijn omgekomen.

President bezoekt getroffen gebied

De Filipijnse president Benigno Aquino heeft na een helikoptervlucht boven Leyte een bezoek gebracht aan de zwaar beschadigde provinciehoofdstad Tacloban. Hij verklaarde dat de prioriteit van de regering volledig bij het lenigen van de medische en andere noden van de bevolking ligt evenals bij het herstellen van de communicatielijnen en de stroomvoorziening in afgelegen gebieden.

De nood is hoog want de modder en besmet water hebben ook het drinkwater besmet en onveilig gemaakt. De nutsvoorzieningen in heel grote delen van de Filipijnen werken maar sporadisch, de wegen zijn totaal versperd door autowrakken, weggewaaide golfplaten en wrakhout.

Vanuit de hele wereld stroomt de noodhulp binnen. De Filipijnen zijn tropische stormen dan wel gewoon, een orkaan van deze magnitude gaat elke menselijke maat te boven. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft de Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan naar de regio gestuurd om zoek- en reddingsoperaties uit te voeren. 

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso heeft de Filipijnse regering hulp aangeboden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zijn medelevend betuigd en laat weten dat de humanitaire organisaties van de VN nauw met de Filipijnse regering samenwerken. Ons land stuurt een B-Fast-team. Artsen zonder Grenzen België stuurt 2 vrachtvliegtuigen.

AP2013