Egypte heft noodtoestand op

Sinds 15 uur deze namiddag is in Egypte de noodtoestand niet langer van kracht. De noodtoestand en de avondklok zijn twee dagen eerder dan verwacht op gerechtelijk bevel opgeheven. De Egyptische overheid voerde de maatregelen drie maanden geleden in om de protesten tegen het afzetten van president Mursi in de hand te kunnen houden. Waarnemers vrezen evenwel dat het opheffen ervan tot nieuw geweld zal leiden.
AP2012
archieffoto

De noodtoestand werd op 14 augustus ingevoerd nadat het leger twee kampen van pro-Mursibetogers met geweld had uiteengedreven. Daarbij, en bij de daaropvolgende rellen, vielen honderden doden. De noodtoestand, bedoeld om de veiligheidstroepen meer macht te geven, gold oorspronkelijk voor een maand. Maar de regering verlengde de maatregel op 12 september met twee extra maanden. Vandaag oordeelde de rechter dat de noodtoestand dus eindigt op 12 november, niet op 14 november.

Dat de regering een andere berekening had gemaakt, bleek gisteren uit de verklaring van minister van Binnenlandse Zaken Mahmoud Ibrahim. Hij zei toen dat de noodtoestand donderdag zou worden opgeheven. Ibrahim voegde er aan toe dat er meer veiligheidstroepen de straat zouden worden opgestuurd. Een duidelijk teken dat de overheid zich zorgen maakt over nieuwe protesten.

De Egyptische interimregering werkt aan een omstreden nieuwe wet die het recht op betogen sterk aan banden legt. Iedereen die een bijeenkomst wil organiseren zal daarvoor onder de nieuwe wet een vergunning voor moeten aanvragen. Maar de overheid kan die ook weigeren als ze vermoedt dat de bijeenkomst de openbare orde zal verstoren. Op het overtreden van de wet zouden celstraffen en zware boetes staan. De wet zou binnenkort bekrachtigd worden.

Mursi zelf die sinds zijn afzetten op 3 juli in de gevangenis verblijft, heeft vandaag voor het eerst uitgebreid met zijn advocaten gesproken. Mursi wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot moord. Zijn proces ging vorige week van start. Maar de verdreven machthebber weigert zich door het advocatenteam te laten vertegenwoordigen. Hij zegt dat hij de verkozen president is en blijft en hij weigert om het tribunaal dat hem vervolgt, te erkennen.

De Egyptenaren zijn de noodtoestand intussen wel al gewoon. Dertig jaar lang, gedurende het regime van Hosni Moebarak, was de noodtoestand van kracht. Moebarak werd in 2011 verdreven na volksprotest. Met hem verdween tijdelijk ook de noodtoestand.