Reginald Moreels: "Ik heb een nieuw elan gevonden"

Dokter en ex-politicus Reginald Moreels is weer aan de slag als chirurg bij de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. "Ik wou terug naar mijn initiële roeping", zei hij daarover in "Reyers laat".

Moreels was in de jaren 80 een van de stichters van de Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen. Later ging hij in de politiek en was hij in de regering-Dehaene II staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking (1995-1999).

“Ik heb 4 jaar regering gedaan en ik heb daar ook geen enkele spijt van”, blikt Moreels terug. Nadien verdween Moreels in de anonimiteit. Hij leed ook aan de eetstoornis anorexia, maar heeft de ziekte volledig overwonnen.

"Ik ben absoluut niet cynisch geworden"

"Ik ben sterker uit die crisis gekomen en wellicht is het daardoor dat ik de moed heb gehad om als 60-plusser naar de chirurgie terug te keren."

Want dat is wat Moreels nu doet. Hij werkte de voorbije maand als chirurg voor Artsen zonder Grenzen in een oude kippenboerderij in het noordwesten van Syrië.

"Wat ik daar meegemaakt heb, heeft me verzoend met mijn initiële roeping", aldus Moreels. Het concrete contact met patiënten is iets waar hij nog elke dag naar uitkijkt en "opereren, dat is ook iets concreets doen".

Ondanks zijn ervaringen in oorlogsgebieden heeft Moreels zijn geloof in de mensheid niet verloren. “Ik ben absoluut niet cynisch geworden", zegt hij. “Ik heb een nieuw elan gevonden en ik ga terug, wellicht met een zending in Oost-Congo.”

Meest gelezen