"Verkoop aandeel BNP Paribas Fortis is geknoei"

De voorzitter van de Kamercommissie Financiën, Georges Gilkinet (Ecolo), is niet mals voor de beslissing van de regering om het Belgische aandeel in de bank BNP Paribas Fortis te verkopen. "Dit is geknoei", klinkt het.

De federale regering heeft gisteren beslist dat de Belgische staat zijn belang van 25 procent in BNP Paribas Fortis van de hand doet voor 3,25 miljard euro. De staat zou aan de transactie een meerwaarde overhouden van ongeveer 900 miljoen euro. Met het geld wil de regering de staatsschuld doen dalen, zodat die opnieuw onder de 100 procent van het bbp komt.

"Dit is opnieuw een teken van het onvermogen van de regering om het banksysteem te veranderen", zegt Gilkinet. "3,25 miljard euro is niets in vergelijking met de historische waarde van Fortis." Volgens Gilkinet heeft de regering de kans laten schieten om haar belang in het kapitaal van de invloedrijke bank te gebruiken om ze deugdzamer te maken en de investering in België te verzekeren. "Het zal de Belgische staat verlichten, maar op hetzelfde moment verdwijnt een hefboom voor de toekomst."

Meest gelezen