"Hollande minst populaire Franse president sinds 1958"

"Hollande is de minst populaire Franse president sinds 1958." Dat blijkt althans uit de kiesbarometer van Ifop voor Le Journal du Dimanche. De populariteit van de Franse president is in november drie basispunten gedaald tot 20 procent. Dat is de laagste score ooit gemeten voor een Franse president sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958.

De maandelijkse peiling van Ifop (het Institut français d'opinion publique) is de oudste onder de peilingen in Frankrijk en wordt sinds 1958 afgenomen. Het vorige laagterecord stond op naam van François Mitterrand (foto in tekst), die in december 1991, tijdens zijn tweede mandaat, terugviel tot 22 procent. Hollande (PS), die in mei 2012 Nicolas Sarkozy versloeg, ziet zijn populariteit al maanden dalen.

Op de vraag of ze tevreden of niet tevreden zijn met François Hollande als president, antwoordde 20 procent van de respondenten tevreden te zijn (2% "zeer tevreden" en 18% "eerder tevreden"'). 37 % antwoordde "eerder ontevreden" en 42 % "zeer ontevreden". Eén procent sprak zich niet uit. Hollandes voorganger Sarkozy was in april 2011 het minst populair met een score van 28 %.

Enkel bij zijn eigen socialistische aanhang is meer dan de helft van de mensen tevreden over de president (54%, - 9 punten).

De ontevredenheid over Hollande straalt ook af op zijn premier, Jean-Marc Ayrault (tweede foto in tekst). Slechts 23 % van de bevraagden is tevreden over hem (- 5 punten). Het gaat om de laagste score sinds zijn aantreden. Ayrault is wel niet de slechtste leerling van de klas. De premiers Edith Cresson en Raymond Barre moesten het met een score van 18 procent stellen.

De Fransen hebben al een tijd geen vertrouwen meer in hun president. "Ook bij het eigen kiezerspubliek schommelt zijn populariteit maar rond 50% en dat is veel te weinig", zei Rony Van Gastel daarover eerder deze week in "De ochtend" (zie beluister).

"Het is de bedoeling in Frankrijk dat de eerste minister niet populair is en dat de president buiten schot blijft. Maar Hollande is niet altijd even verstandig bezig, denk maar aan de zaak van het uitgewezen Kosovaarse meisje Leonarda. Hollande kwam toen zelf op het voorplan en nam een beslissing waar iedereen tegen is (het meisje mocht uiteindelijk terugkeren naar Frankrijk, maar haar familie niet, nvdr). Hij is ook een heel slechte communicator. Hij gaat heel slecht met de moderne media om. Hij wilde een normale president zijn, maar het is een grijze muis. Hollande maakt een wat sullige indruk, hoewel hij geen sul is. De meeste Fransen zouden naar eigen zeggen wel een tweedehandsauto van hem kopen omdat ze hem geloven, maar op het terrein bakt hij er niets van."

De telefonische peiling van Ifop werd tussen 8 en 16 november afgenomen bij 1.972 respondenten. De foutenmarge bedraagt 1 tot 2,2 procent.

Meest gelezen