8.700 banen erbij in kmo's in derde kwartaal

De tewerkstelling in de Belgische kmo's is in het derde kwartaal met 0,4 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. Er kwamen de voorbije drie maanden 8.700 banen bij.

Het is de eerste stijging van de werkgelegenheid in kmo's sinds begin 2012. Daarmee lijkt het dieptepunt van het jobverlies in de kmo's achter de rug. Vooral in Vlaanderen steeg de werkgelegenheid in de kmo's: 0,7 procent. Motoren van de tewerkstelling bleken Limburg en West-Vlaanderen, met een aangroei van respectievelijk 2,3 procent en 1,3 procent in het derde kwartaal.

Niet toevallig twee provincies waar het percentage werknemers in kmo's boven de 60 procent ligt. "Twee echte kmo-provincies", aldus Johan Vanduyse, strategisch adviseur kmo's bij SD Worx. In Limburg gaat het vooral om IT-bedrijven en de groot- en detailhandel. In West-Vlaanderen zorgen vooral de kleinere bouwbedrijven voor de aanwervingen.

In Wallonië was er een kleine stijging van de werkgelegenheid met 0,1 procent in de kmo's, in Brussel is er nog steeds een krimp met 0,2 procent.

Voor gans 2013 is er nog steeds een krimp in de werkgelegenheid bij kmo's (-0,2 procent). Vlaanderen kan op jaarbasis wel al positieve cijfers (+0,3 procent) voorleggen, Brussel (-0,3 procent) en Wallonië (-1,4 procent) blijven in de rode cijfers.

Opvallend is dat de stijging van de werkgelegenheid vooral terug te vinden is in de kleinste kmo's, tot 20 werknemers. "Werkgevers die conservatief zijn, en extra goed nadenken voor ze aanwerven", luidt het bij SD Worx.

Met de eerste positieve kmo-cijfers sinds zes kwartalen lijkt het dieptepunt inzake tewerkstelling voorbij. Toch is voorzichtigheid op zijn plaats, gezien het diffuus karakter van de heropleving.