"Antwerpse rechtbank werkt niet goed"

De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) laat zich in een ontwerpaudit erg kritisch uit over de werking van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Vooral voorzitter Jacques Mahieu krijgt kritiek wegens zijn gebrek aan communicatie.

In mei en juni van dit jaar heeft de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) de Antwerpse rechtbank doorgelicht en gesproken met 57 mensen die er werken. Het gaat dan om zowel rechters als onderzoeksrechters en personeel van de griffie.

Het voorlopige ontwerpverslag van die gesprekken is erg kritisch voor de werking van de Antwerpse rechtbank. Vooral de slechte werksfeer is de onderzoekers opgevallen en die zou voor een groot deel het gevolg zijn van de slechte communicatie door de voorzitter Jacques Mahieu.

Die communicatiestijl zou eerder conflicten in de hand werken dan ze op te lossen. Bovendien is er erg weinig overleg tussen de voorzitter en de rest van de medewerkers en zou de rechtspleging hinder kunnen ondervinden van de interne conflicten.

Dat Mahieu meer flexibiliteit eist van zijn medewerkers en onder meer onderzoeksrechters ook als rechters wil inzetten, kan nog van de Hoge Raad voor Justitie, maar de manier waarop hij zijn beslissingen communiceert, kan beter.

Het gaat om een ontwerpaudit waarop de betrokken nu nog hun reacties kunnen formuleren. Op basis van die reacties zal de Hoge Raad voor Justitie daarna een rapport met aanbevelingen tot verbetering voorstellen.

Voorzitter Mahieu kreeg vorig jaar al kritiek wegens zijn bezoek aan de Indische jainatempel in Wilrijk. Op zich is daar niets mis mee, behalve dat die tempel vaak bezocht wordt door Indiase diamantairs net terwijl er in Antwerpen veel onderzoeken naar gesjoemel in de diamantsector lopen.