"Arbeiders in Qatar behandeld als beesten"

De arbeiders die in de Golfstaat Qatar meewerken aan de bouw van stadions voor het WK Voetbal in 2022, worden zwaar uitgebuit en misbruikt. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan in een nieuw rapport.
(archieffoto)

Amnesty voerde voor "The Dark Side of Migration: spotlight on Qatar's construction sector ahead of the World Cup" gesprekken met 210 arbeiders, werkgevers en overheidsfunctionarissen. Veel van de arbeiders zijn migranten, vooral uit het zuiden van Azië, die via ingewikkelde, schimmige contracten door kleine en middelgrote ondernemingen worden ingehuurd in opdracht van grote bedrijven.

Het rapport (foto links) bevat onder meer getuigenissen van Nepalese migratie-arbeiders die door een firma ingehuurd zijn om mee te werken aan de bouw van het hoofdkwartier van de wereldvoetbalbond FIFA in Qatar. "We worden behandeld als vee", luidt het. Ze moeten tot 12 uur per dag werken, 7 dagen op 7, ook tijdens de hete zomermaanden in Qatar. Een manager die Amnesty International kon spreken, vergeleek de arbeiders met "beesten".

Amnesty International zegt dat de arbeiders vaak maandenlang niet betaald worden en in ruwe en gevaarlijke omstandigheden moeten werken. De plaatsen waar de arbeiders gehuisvest worden, zijn ronduit schabouwelijk. Het komt soms neer op dwangarbeid, luidt het. Veel arbeiders zouden bedreigd zijn met boetes, deportatie of inkomensverlies als ze niet kwamen opdagen voor het werk, ook al werden ze niet betaald. Het wordt hen vaak ook geweigerd om het land te verlaten.

"Het is onvergeeflijk dat in een van de rijkste landen ter wereld zoveel migrantenarbeiders zonder mededogen uitgebuit worden, beroofd van hun loon en aan hun lot overgelaten", zegt Salil Shetty, de secretaris-generaal van AI. "De mate van uitbuiting is echt alarmerend. De FIFA moet een duidelijke boodschap uitsturen dat hij niet duldt dat mensenrechten worden geschonden tijdens bouwprojecten voor het WK." (foto links: FIFA-voorzitter Sepp Blatter, vorige week op bezoek in Qatar).

In september publiceerde de Britse krant The Guardian ook al een rapport die de werkomstandigheden van de arbeiders in Qatar vergeleek met "moderne slavernij."

De Qatarese overheid heeft nog niet gereageerd op het rapport van Amnesty International. Eerder luidde het dat de arbeiders die meewerken aan de bouw van de faciliteiten voor het WK, dat in de gepaste omstandigheden kunnen doen.