"Dood van een schaduw" wint Zilveren Méliès In Leeds

"Dood van een schaduw" van de Belgische regisseur Tom Van Avermaet is in Leeds bekroond met de Zilveren Méliès. Daardoor komt de film ook in aanmerking voor de Méliès d'Or, die volgend jaar in de Spaanse stad Sitges wordt uitgereikt.

"Dood van een schaduw", de voor een Oscar genomineerde film van Tom van Avermaet, maakte in Leeds deel uit van de kortfilmcompetitie en werd door het publiek verkozen als winnaar. Van Avermaet droeg de prijs op aan setfotograaf Wouter Lismont, die vorige week om het leven kwam tijdens een verkeersongeval.

"Het is met een dubbel gevoel dat ik deze prijs aanvaard", laat Van Avermaet weten vanuit Leeds aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "Aan de ene kant ben ik erg blij dat de film opnieuw een prestigieuze prijs aan zijn palmares kan toevoegen, aan de andere kant zit ik met een droevig gevoel door het verlies van een van onze medewerkers", zegt Van Avermaet.

De Méliès-competitie wordt georganiseerd door de European Fantastic Film Festivals Federation, een organisatie van 22 filmfestivals die zich vooral richten op fantasy-, horror- en sciencefictionfilms. De Méliès d'Or wordt in oktober 2014 uitgereikt in de Catalaanse stad Sitges. Ook "Borgman", een co-productie met Vlaanderen door Eurydice Gysel, maakt kans op de Méliès d'Or nadat de film bekroond werd op het Strasbourgh European Film Festival.

"Dood van een schaduw"

In "Dood van een schaduw" speelt Matthias Schoenaerts de rol van Nathan Rijckx, een soldaat omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gevangen in een overgangsfase tussen leven en dood verzamelt hij schaduwen in ruil voor een tweede kans op leven en liefde. Naast Matthias Schoenaerts maken ook Laura Verlinden, Peter Van Den Eede en Benjamin Ramon deel uit van de cast. De kortfilm van Tom Van Avermaet sleepte al een karrenvracht aan prijzen in de wacht.