"Komeet van de eeuw" met het blote oog zichtbaar

De "komeet van de eeuw" is zo helder geworden dat hij met het blote oog zichtbaar is. ISON raast op dit moment langs Mercurius en komt op 28 november het dichtst bij de zon. Intussen zijn er ook verschillende apps waarmee u de komeet kunt volgen.

ISON, of C/2012 S1 zoals de komeet eigenlijk officieel heet, werd eind september 2012 ontdekt in het International Scientific Optical Network (ISON). De komeet werd eerder dit jaar de "komeet van de eeuw" genoemd, omdat hij zo helder zichtbaar is. Afgelopen zomer leek de komeet minder licht te geven, maar wellicht door de interactie met de zonnewind is de helderheid nu opnieuw toegenomen.

De baan van de komeet is bijna parabolisch. Momenteel raast het hemellichaam langs Mercurius. Op 28 november komt ISON met zo'n 1,1 miljoen kilometer het dichtst langs de zon. Daarna slingert de komeet rond onze ster terug onze richting uit en op 26 december komt ISON het dichtst langs de aarde. Het hemellichaam zal dan zo'n 65 miljoen kilometer van ons verwijderd zijn.

De komeet is intussen zo helder geworden dat hij met het blote oog waarneembaar is. Wellicht is de komeet tegen eind deze maand zo helder dat hij zelfs overdag waarneembaar is. Wie zijn kans wil wagen om dit uitzonderlijke astronomische fenomeen te bewonderen, kijkt het best 's ochtends vroeg naar het oosten. Wie minder aanleg tot sterrenkunde heeft, kan de komeet altijd hieronder volgen: