"Leefloners liever begeleiden dan ze verplicht laten werken"

"Het is beter leefloners te begeleiden in de zoektocht naar aangepast werk dan ze verplicht vrijwilligerswerk te laten uitvoeren." Dat heeft minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) gezegd in "De ochtend" in een reactie op de voorstellen van de Antwerpse OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om leefloners een verplichte tegenprestatie te vragen in ruil voor het geld dat ze ontvangen.

Vanaf midden 2014 moeten leefloners in Nederland in ruil voor het geld dat ze krijgen verplicht een wederdienst doen, zoals straten schoonmaken. In Gazet van Antwerpen zegt de Antwerpse OCMW-voorzitter Homans vandaag dat ze een gelijkaardige verplichting ook in ons land best ziet zitten. "Ik ben ervan overtuigd dat 95% van de leefloners zeker aan het werk kan worden gezet", zegt ze. "Als leefloners beter zouden kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt, zouden de OCMW's veel geld kunnen uitsparen."

In "De ochtend" reageerde minister van Werk De Coninck eerder terughoudend op de ideeën van Homans. "Als leefloners werken, moeten ze een loon krijgen", zei ze. "Het is vooral belangrijk dat leefloners voldoende kansen krijgen. Mijn ervaring leert me dat alle leefloners van een nieuwe job dromen."

De Coninck pleit er vooral voor niet alle leefloners over dezelfde kam te scheren. "Pas afgestudeerde universitairen met een leefloon meteen straten laten schoonmaken als wederdienst en ook een stuk als straf, is geen goed idee. Het is beter leefloners te begeleiden in de zoektocht naar aangepast werk dan ze verplicht vrijwilligerswerk te laten uitvoeren."