"Legaliseer cannabis, want repressief beleid faalt"

Drie vooraanstaande professoren pleiten voor de legalisering van cannabis. Het huidige repressieve beleid is duur en werkt volgens het trio helemaal niet. "Door het feit dat cannabis illegaal is, creëer je enorme winstmarges", klinkt het.
AJ PHOTO / BSIP

Ons cannabisbeleid is inefficiënt en duur, vinden drie vooraanstaande professoren. Criminoloog Tom De Corte (UGent), Econoom Paul De Grauwe (KU Leuven) en Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) pleiten voor de legalisering van cannabis. Niet omdat het trio zelf graag een jointje rolt, maar omdat de bijna 400 miljoen euro die nu ingezet wordt op repressie, beter gebruikt kan worden om cannabisgebruik te ontraden en verslaafden te helpen.

"Doordat cannabis illegaal is, creëer je enorme winstmarges", zegt Decorte. "Hoe harder je repressief optreedt, hoe hoger de winstmarge wordt. Die enorme winstmarges zijn natuurlijk erg aantrekkelijk voor avonturiers en criminele ondernemers die het spul gaan produceren en verkopen." De criminoloog vindt - samen met zijn twee collega-professoren -  dat de overheid zowel de teelt als de distributie van cannabis in handen moet nemen.

Het is uiteraard niet de bedoeling om cannabis voortaan in de supermarkt te verkopen of in automaten aan te bieden. De overheid moet strenge regels opleggen aan de teelt en distributie. "Door de cannabis bijvoorbeeld alleen in erkende staatswinkels te verkopen", zegt econoom De Grauwe. "De overheid kan dan strikte kwaliteit- en prijscriteria opleggen of zelfs de cannabis belasten en er zo inkomsten uit halen."

Het geld dat vrijkomt, zou geïnvesteerd kunnen worden in ontradingscampagnes en in hulpverlening aan verslaafden. Door de kwaliteitscontrole zijn cannabisgebruikers ook zeker dat hun drug veilig is. "We merken uit analyses dat er vaak heel veel rommel zit in de cannabis die nu op straat wordt verkocht", zegt toxicoloog Tytgat. "Daarnaast is ook het gehalte van het actieve product meestal een groot vraagteken wat een risico kan zijn voor jonge gebruikers."

Meest gelezen