"We moeten helemaal van nul beginnen"

In de Filipijnen wordt langzaamaan begonnen met de wederopbouw na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan. "We moeten helemaal van nul beginnen", getuigt de ambtenaar die aan het hoofd staat van de heropbouw. België heeft al meer dan twee miljoen euro opgehaald en zijn er de eerste geruchten over mogelijke corruptie met noodhulp.
AP2013

De Filipijnen likken hun wonden na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan. Bijna 4.000 mensen zijn omgekomen door het natuurgeweld en 1.600 anderen zijn vermist. Meer dan 4 miljoen mensen hebben dringend nood aan onderdak, voedsel en water. Deze mensen zijn voor lange tijd afhankelijk van noodhulp, want het noodweer heeft naast de infrastructuur ook de akkers, de vissersboten en het vee vernield.

De Britse omroep BBC kon Tecson Lim, de ambtenaar die aan het hoofd staat van de wederopbouw van de zwaar getroffen stad Tacloban, interviewen. "We moeten helemaal van nul beginnen", zegt Lim. "Het is moeilijk om te weten waar te beginnen. Een eenvoudige taak als de wegen berijdbaar houden, is een gigantische hoop werk." Hij heeft het ook over hoe emotioneel moeilijk het voor hem is. "Er zijn momenten dat ik op instorten sta, maar ik bijt op mijn tanden en probeer me te herpakken. De mensen hebben mij nodig."

Noodhulp op kruissnelheid

Intussen komt steeds meer noodhulp aan in de getroffen regio. De Wereldbank heeft laten weten dat ze de laatste hand legt aan een noodlening van 500 miljoen dollar (371 miljoen euro) voor de wederopbouw. De organisatie stuurt ook deskundigen om de financiële schade op te meten.

"We engageren ons ertoe de regering te steunen bij haar inspanningen om voor herstel en wederopbouw te zorgen, en de veerkracht van de Filipijnen tegen de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden te helpen vergroten", klinkt het bij de Wereldbank.

In het Westen worden verschillende initiatieven georganiseerd om geld in te zamelen voor de getroffen Filipijnen. De actie Haiyan 21-21 heeft al meer dan 1,3 miljoen euro opgebracht. Bij het Rode Kruis-Vlaanderen waren donderdagavond al voor meer dan 408.000 euro aan giften binnengekomen. Bij Artsen zonder Grenzen staat de teller op 500.000 euro. Plan België kreeg tot nu toe 50.000 euro aan giften voor de Filipijnen.

Vorige week nog is in Vlaanderen bij een speciale uitzending van "Café Corsari" bijna 1 miljoen euro opgehaald. Gisteren is in Nederland zo'n 8 miljoen euro opgehaald tijdens een soortgelijke thema-uitzending op radio en televisie.

AP2013

Corruptie met noodhulp?

In de Filipijnen beginnen zich de eerste geruchten over mogelijke corruptie met noodhulp en donaties te verspreiden. Het land heeft op zich al een kwalijke reputatie wat corruptie betreft. Zo onderzoekt het Filipijnse gerecht wat er gebeurd is met zo'n 21 miljoen dollar (15 miljoen euro) aan noodhulp na een zware storm uit 2009. Lokale bestuurders worden ervan beschuldigd dat geld in hun eigen zakken te hebben gestopt.

Ook op de vooravond van de tyfoon zaten de Filipijnen aan hun televisietoestel gekluisterd voor een getuigenis van Janet Lim Napoles (kleine foto) - een rijke zakenvrouw - die voor een senaatscommissie ontkende dat ze iets te maken heeft met een grootschalige corruptiezaak. In die zaak zouden miljoenen aan overheidsgelden, die bedoeld waren voor de armoedebestrijding, verduisterd zijn.

Het is nog te vroeg om na te gaan of er bij deze grote ramp ook geld in de verkeerde handen is terecht gekomen, maar de Filipijnse overheid heeft alvast opgeroepen tot meer transparantie bij de geldstromen die nu het land bereiken. Er zou intussen al 270 miljard dollar (200 miljard euro) aan buitenlandse hulp gedoneerd zijn.