ABVV: "VBO schoffeert werknemer met burn-out"

Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, kroop verontwaardigd in zijn pen na een opiniestuk van gedelegeerd bestuurder van het VBO Pieter Timmermans over burn-out. Volgens De Leeuw wijst Pieter Timmermans met een beschuldigende vinger naar werknemers als verantwoordelijke voor hun burn-out.

Omdat meer en meer werknemers te kampen hebben met een burn-out, groeit ook het maatschappelijk debat over dit psychisch probleem. Nu ook onder de sociale partners, zo blijkt uit opiniestukken op deredactie.be.

Rudy De Leeuw schrijft onder meer dat "het VBO de werknemer schoffeert". Ook: "Het debat herleiden tot een aantal overspannen werknemers die onder tijdsdruk staan omdat ze te veel activiteiten uitvoeren buiten hun job, is dus bijzonder ongenuanceerd. En burn-out koppelen aan loonkosten die te hoog zijn, is al evenzeer van de pot gerukt."

De kat werd de bel aan gebonden door Pieter Timmermans. Onder de titel "Raakt onze brandstof uitgeput?" schrijft hij: "Naar mijn gevoel goochelt men te veel met vanzelfsprekendheden, te gemakkelijke verbanden of te simplistische oplossingen".

VBO: loonkosten en druk leven

Volgens Timmermans moeten we op de eerste plaats kijken naar de hoge loonkosten als een van de oorzaken. Die hoge loonkosten lokken immers automatisering uit om de productie op peil te houden en dus groeit de stress en raakt onze brandstof op.

Het VBO ziet een tweede reden voor het groeiend aantal mensen met burn-out: "Tegelijk is de druk groot om naast het werk sterk te presteren op sociaal en familiaal vlak. En dat allemaal in een omgeving die razendsnel evolueert en beweegt. Ook dat veroorzaakt stress."