België zakt plaats in klimaatranking

België zakt een plaats in de Climate Change Performance Index (CCPI), die de klimaatinspanningen van 58 landen rangschikt. De index is vandaag voorgesteld op de klimaattop in Warschau.

De index, die opgesteld wordt door Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe, beoordeelt de inspanningen van 58 landen die samen verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de energiegerelateerde CO2-uitstoot. Uit de resultaten blijkt dat de CO2-uitstoot wereldwijd naar een nieuwe recordhoogte is gestegen. Geen enkel land levert bovendien de nodige inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. De eerste drie plaatsen in de ranking blijven daarom opnieuw leeg.

Denemarken scoort volgens de index het best en staat op de vierde plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Portugal. België zakt van de dertiende naar de veertiende plaats. Duitsland haalt voor het eerst de top tien niet. Canada en Australië scoren opnieuw dramatisch. "Er zijn verschillende signalen waaruit blijkt dat Australië totaal niet bezig is met hun klimaatbeleid", zei de directeur van CAN Europa Wendel Trio tijdens de voorstelling van de index. "Het feit dat ze geen minister naar deze conferentie sturen toont dat nog maar eens aan."

Toch tonen de resultaten voor het eerst ook voorzichtige tekenen van hoop. "We zien dat de toename van de CO2-uitstoot aan het vertragen is", zei Jan Burck van Germanwatch. Het voorzichtige optimisme wordt vooral ingegeven door positieve ontwikkelingen in China, waar de stijging van CO2-uitstoot duidelijk afneemt.

Op de klimaattop in Warschau proberen afgevaardigden uit 190 landen en tal van organisaties een basis te leggen voor de wereldwijde klimaatafspraken die er in 2015 zouden moeten komen.