Brussels Airlines: "Zolang we praten, is er hoop"

De gesprekken tussen de directie en de piloten van Brussels Airlines zijn de nacht ingegaan zonder een akkoord, maar ook zonder een breuk. Wellicht zullen er morgenochtend ook nog vertragingen zijn.

Beide kampen zitten al sinds vanmiddag onder leiding van een sociaal bemiddelaar bijeen. Het overleg werd even opgeschort en even later voortgezet. Tot grote frustratie van de piloten kwam het al die tijd niet tot een echt gesprek tussen de piloten en de directie. De bemiddelaars konden geen agenda afspreken met beide partijen.

Rond 18 uur sprak de pilotendelegatie hun collega's toe. Als er tegen 21 uur geen doorbraak is, dan vinden er morgen opnieuw acties plaats vanaf 5.30 uur, luidde het. Het feit dat de gesprekken nu toch langer aanslepen dan gepland, kan een positief teken zijn. "Zo lang we praten, is er hoop", klinkt het bij de vakbonden.

De piloten willen vier punten bespreken: de regeling voor de 58-plussers, de vrije dag in het parttimesysteem, het einde van de extra bijdrage voor het pensioen en de manier waarop de overuren worden betaald. Het punten maken deel uit van het besparingsplan van vorig jaar waarmee de directie het bedrijf opnieuw winstgevend wil maken.

Volgens de piloten echter, houdt de directie zich niet aan de gemaakte afspraken. De vakbonden eisen dat acht piloten die ouder dan 58 jaar zijn en eind dit jaar op pensioen moeten, aan de slag kunnen blijven.

Brussels Airlines weigert om op die eis in te gaan. "Die mensen hebben al drie jaar lang recht op een volwaardig pensioen, niet op brugpensioen. Hen opnieuw aanwerven zou de carrière van 600 andere, jongere piloten blokkeren", zegt CEO Bernard Gustin.

Volgens de christelijke bediendenvakbond LBC is de "onvrede bij de piloten zeer groot". "De staking is totaal. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Brussels Airlines dat een actie zo'n succes heeft. Ook piloten die niet moeten werken, zijn opgedaagd." Volgens Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB neemt zeker 80 procent van de piloten deel aan de actie.

"Merendeel reizigers is op bestemming geraakt"

De stakingsactie begon vanmorgen om 5.30 uur. Na een korte informatievergadering legde een groot deel van de piloten het werk neer. In de voormiddag leek de impact van de staking nog beperkt, maar al gauw bleek dat er bijna 100 vluchten geschrapt werden. "We weten doorgaans maar anderhalf uur vóór de vlucht wat er gaat gebeuren omdat de piloten zich dan moeten aanmelden om te komen werken", zegt Geert Sciot.

Brussels Airlines is erin geslaagd om voor meer dan 6.000 reizigers een alternatief te vinden. "Het merendeel van de reizigers is toch op zijn bestemming geraakt. Voor enkele honderden reizigers moesten we een overnachting regelen", zegt woordvoerder Geert Sciot.

Ook als er morgen niet meer gestaakt wordt, kan het luchtverkeer nog hinder ondervinden van de actie van vandaag. Meer informatie over de geschrapte vluchten en de mogelijke alternatieven vindt u op de website van Brussels Airlines.