Cera en KBC Ancora verkopen aandelen van KBC

De twee referentieaandeelhouders van KBC gaan hun belang in de bank afbouwen. Toch blijven Cera en KBC Ancora zich verankeren in KBC Groep.

De financiële coöperatieve Cera zal haar belang in KBC verminderen van 6,1% naar 2,7% door een verkoop van aandelen aan institutionele beleggers. KBC Ancora vermindert het belang van 19,7% tot 18,6%, maar blijft toch de grootste aandeelhouder van KBC Groep.

KBC Ancora en Cera zullen met de opbrengst door KBC verstrekte leningen vervroegd terugbetalen. Volgens Francky Depickere, de CEO van Cera, is de verkoop in het belang van alle partijen, ook van KBC. Cera en KBC Ancora profiteren van de koersevolutie van het KBC-aandeel en kunnen hun risicoprofiel afbouwen. KBC kan op die manier dan weer het eigen vermogen versterken.

Toch zullen Cera en KBC Ancora belangrijke referentieaandeelhouders van KBC blijven en op die manier de bank hier verankeren. Beiden werken overigens met enkele partners die nog eens 10% van de aandelen van KBC bezitten en met de Belgische Boerenbond (11,99%). Zowat de rest van de aandelen zit op de beurs en daarvan is 3% in handen van het Amerikaanse private investeringsfonds BlackRock. 

BELGA/WARNAND

Haalt Cera opnieuw kapitaal op?

De coöperatie Cera kondigde vandaag overigens ook aan dat vanaf begin volgend jaar de vennoten opnieuw zullen kunnen uittreden. De voorbije twee jaar kon dat niet om de onzekerheid op de financiële markten te overbruggen.

De coöperatie denkt er overigens aan om begin volgend jaar opnieuw coöperatief kapitaal op te halen. Dat gebeurde voor het laatst in 2008. Normaal haalt Cera ongeveer om de twee jaar nieuw kapitaal op, maar door de financiële crisis werd dat de voorbije jaren niet gedaan.

Even wegwijs in de structuur KBC-Cera-Ancora

KBC is een van de grote financiële groepen in ons land, is beursgenoteerd, maar door de sterke positie van KBC Ancora en Cera in het kapitaal is er een sterke Belgische en vooral Vlaamse verankering.

KBC Ancora is de grootste aandeelhouder van KBC, maar treedt samen op met Cera, de Boerenbond en enkele vaste partners. Cera zelf bezit dan weer 59% van de aandelen van KBC Ancora en controleert op die manier zowel KBC Ancora als KBC zelf.

Cera is een financiële coöperatie met 412.000 vennoten.