Dewinter, Annemans en Van dermeersch wisselen van lijst

Partijvoorzitter Gerolf Annemans zal volgend jaar de Europese lijst van Vlaams Belang trekken. Filip Dewinter wordt de Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer en Anke Van dermeersch wordt aanvoerder voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. "De partij kiest voor vaste waarden, maar dan wel niet op de vaste plaatsen", zegt Annemans.
Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Gerolf Annemans

Annemans zetelt al sinds 1987 onafgebroken in de Kamer. Tot vorig jaar was hij ook fractieleider, maar die functie gaf hij vorig jaar door aan Barbara Pas, nadat hij tot partijvoorzitter was gekozen. Nu wil hij dus verhuizen naar het Europees Parlement. De Europese lijst is op 25 mei de enige lijst waarop men in heel Vlaanderen kan stemmen.

Partijboegbeeld Filip Dewinter zit al bijna 20 jaar in het Vlaams Parlement, waar hij tot vorig jaar ook fractieleider was. In de aanloop naar de lokale verkiezingen liet hij zich vervangen door Joris Van Hauthem. Anke Van dermeersch is al tien jaar senator en nam twee jaar geleden het fractievoorzitterschap over van Jurgen Ceder, toen die de partij verliet.

Bij zijn aantreden als voorzitter had Gerolf Annemans aangekondigd dat hij voor vernieuwing en verjonging zou zorgen bij de lijstvorming voor 2014. De Antwerpse kopstukken zijn dus alvast niet op de gebruikelijke lijsten terug te vinden.

Annemans had bij zijn aanstelling ook verklaard dat hij op elke lijst een nieuwe kandidaat op een verkiesbare plaats wilde. Maar daarover en over de lijsttrekkers voor de andere lijsten wordt in principe pas in december gecommuniceerd.