Dow Jones sprong even over de 16.000 punten

In New York is de Amerikaanse beursindex Dow Jones voor het eerst in de geschiedenis boven de drempel van 16.000 punten gesprongen. Ook de bredere S&P500 doet het al zes weken op rij erg goed.

Kort na de opening van de beurzen piekte de Dow Jones Industrial Average -zoals de index officieel heet- tot 16.007,81 punten en vestigde daarmee een absoluut record. Kort daarop moest de Dow evenwel opnieuw net onder de symbolische drempel van 16.000 punten gaan kamperen en vanavond sloot de index op 1.976 punten.

Onder meer de vliegtuigbouwer Boeing, een van de sterkhouders van de Dow Jones, stuwde die index naar ijle hoogten omdat het bedrijf het afgelopen weekend voor ruim 100 miljard dollar bestellingen kon binnenrijven op de Dubai Air Show.

De bredere S&P500 van Standard & Poor's flirtte dan weer met de drempel van 1.800 punten, maar moest tenslotte toch eventjes gas terugnemen tot 1.791 punten. Die index is nu al zes weken op rij gestegen en sinds begin dit jaar staat die al 26% hoger.

De stijging van de S&P500 is overigens opvallend: in mei stond die nog op 1.600 punten en eind augustus was dat al 1.700 geworden. Nu schommelen we dus rond de 1.800 punten.

Vertrouwen in de economie is goed, maar analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo waarschuwen dat de stijging de afgelopen weken wel erg groot is en wat vooruitloopt op de economische realiteit.

Onder meer de nakende benoeming van Janet Yellen tot nieuwe voorzitter van de Federal Reserve en de aangekondigde economische hervormingen in China leiden tot optimisme bij de beleggers, maar vooral dat laatste moet nog wel echt realiteit worden.

Ook in Duitsland werd vandaag een beursrecord gebroken. De DAX-index van de beurs van Frankfurt doorbrak voor het eerst het plafond van 9.200 punten en sloot op 9.225,43 punten, deels gedreven door het enthousiasme op Wall Street.

AP2011