Fukushima start met opruimen splijtstofstaven

In Japan is elektriciteitsmaatschappij Tepco begonnen aan een riskante operatie in één van de reactoren van de kerncentrale van Fukushima. Die is in 2011 getroffen door een zware aardbeving en een tsunami, waarop de omgeving zwaar radioactief besmet is geraakt.

In reactor 4 worden 1.500 splijtstofelementen uit een groot koelwaterbekken overgebracht naar een container, die naar een afkoelingsbad op de begane grond wordt weggevoerd. 

Het koelwaterbekken van reactor 4 staat 20 à 30 meter boven de grond en is niet meer stabiel omdat het gebouw van de reactor in 2011 zwaar beschadigd is geraakt. De splijtstofstaven vormen een van de grootste gevaren voor de omgeving van de kerncentrale.

Verwacht wordt dat de verhuisoperatie meer dan een jaar al duren. De procedure wordt beschouwd als de eerste grote stap in de ontmanteling van de hele centrale van Fukushima. De volledige ontmanteling zal wellicht tot 40 jaar in beslag nemen.

Door de tsunami in maart 2011 viel het koelsysteem van de kerncentrale van Fukushima uit. Er volgden enkele explosies en in enkele reactoren vond een meltdown plaats: brandstofelementen waren gedeeltelijk gesmolten waardoor kernbrandstof op de bodem van de reactoren terechtkwam.

Het gevolg was een milieuramp zonder weerga, waardoor een zone van 20 kilometer rond de getroffen centrale tot verboden gebied werd verklaard. Eerder dit jaar raakte ook bekend dat radioactief besmet water uit Fukushima naar open zee is weggelekt.