Gevangenisdirecteur Wortel is nu officieel geschorst

De directeur van de gevangenis van Wortel is nu officieel geschorst. De 63-jarige man was eerder al op non-actief gezet omdat hij gedetineerden zou hebben misbruikt. De blinde directeur ontkent dat, maar na een onderzoek heeft het Bestuur van de Gevangenissen hem dus geschorst. Hij behoudt wel zijn loon.

Half augustus diende een gedetineerde uit de gevangenis van Wortel een klacht in over ongewenste seksuele handelingen van de directeur. Later kwamen nog twee andere gelijkaardige klachten binnen bij het parket van Turnhout.

De directeur zou gevangenen een gunstiger regime hebben aangeboden als ze seks met hem zouden hebben en hij zou ook vrouwen van gedetineerden hebben benaderd. Tien jaar geleden liep er tegen hem al een gelijkaardige klacht, maar die werd toen geseponeerd.

De directeur zelf ontkent de beschuldigingen met klem, maar na een intern onderzoek heeft het Bestuur van de Gevangenissen hem dus geschorst. De man behoudt wel zijn loon. Hij mag ook voorlopig blijven wonen in de gevangenis van Hoogstraten. De man woont daar omdat hij er eerst directeur was voor hij die functie in Wortel opnam. De directeur was in augustus al op non-actief gezet.

Het intern onderzoek loopt intussen gewoon voort, net als het gerechtelijk onderzoek van het parket van Turnhout. De conclusies daarvan hoeven overigens niet noodzakelijk dezelfde te zijn. "Het is bijvoorbeeld mogelijk dat hij op strafrechtelijk gebied niet vervolgd wordt, maar op tuchtrechtelijk gebied wel", klinkt het bij het Gevangeniswezen.