Indonesiërs zijn boos om Australische spionage

Indonesië roept zijn ambassadeur terug uit Australië. Beide handelspartners zijn verwikkeld in een diplomatieke rel na nieuwe onthullingen over Australische spionageactiviteiten. De Australische geheime dienst zou de telefoon van de Indonesische president hebben afgeluisterd.
President Yudhoyono en de toenmalige Australische premier Kevin Rudd in 2010.

De Australische omroep ABC en de Britse krant The Guardian hebben via klokkenluider Edward Snowden documenten in handen gekregen die aantonen dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, zijn echtgenote en vicepresident Boediono op een lijst stonden van de Australische inlichtingendienst ASD (Australian Signals Directorate) van mensen die "gemonitord" werden. Zo werd onder meer bijgehouden met wie de president belde. Het is niet de eerste keer dat er beschuldigingen opduiken van Australische spionage in Indonesië.

Of de Indonesische toppolitici ook effectief afgeluisterd werden, is niet duidelijk. De Australische premier Tony Abbott wil geen commentaar geven op de zaak. In een reactie heeft Indonesië zijn ambassadeur teruggeroepen uit Australië "voor overleg". De Indonesische minister van Financiën Marty Natalegawa noemt de spionage een "vijandige daad". "Ik kan de ernst van deze berichten niet overschatten", zo verklaarde hij tijdens een persconferentie.

"De bal ligt nu in het kamp van Australië", klonk het ook. "Er is nu de kans om een lijn in het zand te trekken, zodat deze dingen in de toekomst niet meer zullen gebeuren." Australië en Indonesië zijn belangrijke handelspartners en bondgenoten. De twee buurlanden zijn ook verbonden door de asielkwestie, veel asielzoekers proberen via Indonesië per boot Australië te bereiken. De Australiërs doen dan ook een beroep op de Indonesiërs om de vluchtelingen op te vangen.