Indonesische vulkaan Merapi uitgebarsten

De Merapi, een van de actiefste vulkanen in Indonesië, is vandaag verrassend weer uitgebarsten. De vulkaan spuwt zijn as tot 1.000 meter hoog de lucht in, melden de lokale autoriteiten. Op het eiland Sumatra is de Sinabung al enkele dagen in eruptie.
AP2013

De uitbarsting van de 1.350 meter hoge Merapi, op het eiland Java, is wellicht het gevolg van een kleine aardbeving. "Er was vooraf geen toename van de activiteit", zegt Sutopo Nugroho, woordvoerder van het nationaal agentschap voor rampenbestrijding.

In de nabijgelegen gemeente Boyolali vormt de as een dichte mist. Ook op andere plaatsen op Java veroorzaakt de vulkaanas hinder.

Een vorige uitbarsting van de vulkaan Merapi heeft in 2010 nog het leven gekost aan 350 mensen.

Ondertussen barst in de provincie Noord-Sumatra ook de Sinabung nog altijd uit. Sinds die vulkaan twee maanden geleden begon uit te barsten, hebben al meer dan 5.000 mensen hun huis moeten ontvluchten.

In totaal zijn er bijna 130 actieve vulkanen op Indonesië.