Irak executeert opnieuw terrorismeverdachten

In Irak zijn opnieuw 12 wegens terrorisme veroordeelde gevangenen geëxecuteerd. Een anonieme bron bij het gerecht heeft dat bevestigd aan het Franse persbureau AFP. De internationale gemeenschap heeft Irak al verscheidene keren op de vingers getikt en gevraagd om de executies om te zetten in gevangenisstraffen.

De Verenigde Naties en Amnesty International hebben zich net als andere mensenrechtenorganisaties ongerust getoond over het stijgende aantal executies de voorbije maanden. In april van dit jaar zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, Navi Pillay, dat het Iraakse rechtssysteem te veel gaten vertoonde voor zelfs een beperkte toepassing van de doodstraf en zeker niet voor tientallen executies tegelijk. "Hele loten mensen tegelijk executeren is onbetamelijk", aldus Pillay.

Nog volgens Pillay zijn heel wat veroordelingen gestoeld op bekentenissen die door foltering of slechte behandeling verkregen werden. Irak ontkent dit en stelt dat de executies plaatsvonden na een wettelijke en volledige rechtszaak.

Irak zou dit jaar al minstens 144 mensen geëxecuteerd hebben. Vorig jaar waren het er 129. In oktober werden er in een week alleen al 42 gevangenen geëxecuteerd. De executies doen zich voor tegen een achtergrond van toenemend religieus geïnspireerd geweld.