Madrileense vuilnismannen gaan opnieuw aan het werk

Na een staking die ruim 10 dagen heeft geduurd, zijn de vuilnismannen in de Spaanse hoofdstad Madrid afgelopen nacht opnieuw aan de slag gegaan. Gisteren keurden ze een akkoord goed waarin hun werkgevers beloven alsnog niemand te ontslaan. In ruil stemmen ze in met onbezoldigde tijdelijke werkloosheidsdagen.

De staking barstte op 5 november los. De Madrileense vuilnismannen namen het niet dat hun werkgevers, veelal privéfirma's, een sociaal plan vooropstelden waarbij 1.134 banen zouden sneuvelen op een totaal van 7.000. Bovendien werd hen een loonsverlaging tot 40% voorgespiegeld.

Al die tijd werd het vuilnis in de Spaanse hoofdstad niet meer opgehaald. Woensdag stelde burgemeester Ana Botella alle betrokken partijen nog een ultimatum om tegen vrijdag een akkoord te vinden, maar dat bleef zonder resultaat. Daarom zette ze sinds zaterdag noodwerkers in. Onder politiebegeleiding haalden zij het huisvuil op dat in de straten lag opgestapeld.

Na dagenlange onderhandelingen hebben de vakbonden en de werkgevers afgelopen weekend dan toch een akkoord bereikt. De werkgevers beloven alsnog niemand te ontslaan. In ruil stemmen de vakbonden in met onbezoldigde tijdelijke werkloosheidsdagen. Eerder hadden ze een voorstel waarbij niemand zou worden ontslagen in ruil voor forse looninleveringen nog afgeketst.

Ook de vuilnismannen zelf hebben het akkoord nu aanvaard. De voorbije nacht zijn ze opnieuw aan het werk gegaan.