Michelin bekroont Bon-Bon en Bartholomeus met twee sterren

België telt voortaan 2 nieuwe tweesterrenrestaurants: Bon-Bon in Brussel en Bartholomeus in Knokke-Heist. Dat bleek bij de voorstelling van de Michelin-gids België en Luxemburg 2014 in Horeca Expo in Gent. De Karmeliet in Brugge, Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Sint-Michiels behouden hun drie sterren. 19 restaurants krijgen een eerste ster.

"Het Brusselse restaurant Bon-Bon is uitgegroeid tot een van de beste zaken van het land", motiveert Michelin de uitreiking van de tweede ster. "Chef Christophe Hardiquest brengt kwaliteitsproducten naar een hoger smaakniveau dankzij zijn tekenende creativiteit en techniciteit. Bartholomeus uit Knokke-Heist dankt deze onderscheiding aan de creaties van Bart Desmidt: fijne gerechten die uitblinken dankzij de harmonie van smaken."

"Dit is een jongensdroom die uitkomt", reageert Hardiquest op de bekroning. "Ik kijk van jongs af op naar grote sterrenchefs en werkte ook in verschillende sterrenrestaurants. Nu sta ik naast hen. We moeten nu behouden wat we hebben en aan de top blijven, verder zien we wel."

"Het is een eer dit te behalen"

Naast deze twee nieuwe tweesterrenrestaurants geeft Michelin 19 restaurants een eerste ster: 18 in België en 1 in Groothertogdom Luxemburg. In Vlaanderen gaat het om Lépicerie du Cirque (Antwerpen), The Glorious (Antwerpen), Hofke van Bazel (Bazel), Villa Lorraine (Brussel), WY (Brussel), La Belle (Geel), De Kristallijn (Genk), Horseele (Gent), Vrijmoed (Gent), De Verborgen Tuin (Geraardsbergen), Vous Lé Vous (Hasselt), La Source (Lanaken), Cuchara (Lommel) en Ciccio (Knokke-Heist). Dat laatste restaurant is in handen van Claudio Dell'Anno die enkele jaren geleden deelnam aan het programma "Mijn restaurant" op VTM.

Michaël Vrijmoed, chef van het gelijknamige restaurant in Gent en acht jaar lang souschef bij Hof van Cleve, ziet de erkenning als een belangrijke motivatie. "Van bij het begin hebben we er alles aan gedaan om kwaliteit te brengen", reageert hij. Zijn leermeester, driesterrenchef Peter Goossens, looft Vrijmoeds productkennis en het feit dat hij de juiste combinaties weet te maken. "Het doet me plezier dat hij een ster krijgt. Hij verdient die ster, hij heeft veel in zijn mars. Het is nu werken voor twee sterren om die eerste veilig te stellen."

Danny Horseele, die zijn tweesterrenrestaurant in Dudzele sloot en meteen een ster krijgt voor zijn restaurant in de Ghelamco Arena in Gent, is allerminst ontgoocheld. "Vergeet niet dat we pas eind september begonnen zijn, één ster is een onverhoopt succes", reageert Horseele. "Het is een eer dit te behalen. We werken nu op dezelfde basis verder."

"Brussel heeft meer sterren dan Berlijn, Rome en Milaan"

Aan Waalse zijde krijgen Chai Gourmand (Gembloux), Arabelle Meirlaen (Marchin), Au Gré du Vent (Seneffe) en Le Menuiserie (Waimes) een ster. In het Groothertogdom Luxemburg is die eer weggelegd voor Becher Gard (Bech).

In de gids staan nu 132 sterrenzaken. Vorig jaar waren dat er nog 113. "Deze nieuwe selectie is een mooie weergave van de ontwikkelingen die zich afspelen op de Belgische en Luxemburgse culinaire scène en in het bijzonder in Brussel", zegt de internationale directeur van de Michelin-gidsen Michael Ellis. "Met 18 sterrenrestaurants en 1 nieuw tweesterrenrestaurant telt de Belgische hoofdstad meer sterren dan steden als Berlijn, Rome en Milaan. Brussel dwingt zijn plaats af in de Europese gastronomie."