Miriam Van hee genomineerd voor de VSB Poëzieprijs

De jury van de VSB Poëzieprijs heeft de dichtbundels van de Nederlanders Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel en Antoine de Kom en van de Vlaamse Miriam Van hee genomineerd. Juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb heeft dat vanavond in het VPRO-radioprogramma "De avonden" bekendgemaakt.
BELGA/VERGULT

De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorgaande jaar met een geldbedrag van 25.000 euro en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs vindt plaats op 29 januari en is daarmee het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2014.

De dichters ontvangen hun nominaties voor de volgende bundels: "Jaja de oerknal" van Maria Barnas (De Arbeiderspers, 2013), "De zon in de pan" van F. van Dixhoorn (De Bezige Bij, 2012), "Bewegend doel" van Micha Hamel (Atlas-Contact, 2013), "Ook daar valt het licht" van Miriam Van hee (De Bezige Bij, 2013) en "Ritmisch zonder string" van Antoine de Kom (Querido, 2013).

De jury constateert dat er dit jaar niet bezuinigd is in de poëzie: met 115 bundels was het aantal inzendingen verrassend hoog. De jury was kritisch over de vele bundels die een voorkeur voor nostalgie laten zien. Dichters lijken massaal weemoed op te willen wekken. Des te meer bewondering heeft de jury voor bundels die betrokkenheid tonen en de wereld onderzoeken, voor dichters die radicaal voor de taal kiezen en de moed hebben hun werk zo te laten rijpen dat het aan hun individualiteit ontstijgt.