Overheid wil consument aan beste telecomtarief helpen

Heel wat Belgen betalen op dit ogenblik te veel voor telefoon, internet of televisie. Omdat het door het veelvoud aan formules lang niet altijd duidelijk is wat nu de beste aanbieding is, lanceert de FOD Economie een telecomsimulator, in navolging van de energiesimulator vorig jaar.

De actie "Telefoon, gsm, internet, tv: durf vergelijken" moet consumenten aanzetten om de aanbiedingen van de verschillende telecomleveranciers met elkaar te vergelijken.

Dat kan iets opleveren want volgens de FOD Economie heeft meer dan de helft van de Belgen een telecomformule die niet beantwoordt aan zijn profiel, en betaalt hij of zij dus waarschijnlijk te veel. Verwonderlijk is dat niet. Er zijn in ons land momenteel 416 verschillende tariefplannen: 17 voor vaste telefonie, 243 voor mobiele telefonie, 46 voor internet en 119 tariefplannen voor pakketten. "Nochtans heeft maar 41 procent van de consumenten bij hun laatste overstap prijzen vergeleken", luidt het bij telecomregulator BIPT.

Net zoals bij de energiesimulator vorig jaar zal een team van federale en gemeentelijke ambtenaren daarom de consumenten op weg helpen om op basis van hun gebruikersprofiel aanbiedingen te vergelijken voor vaste telefonie, gsm, internet en televisie.

Volgens minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) zijn de telecomtarieven sinds een jaar aan het dalen. Toch loont het volgens hem de moeite om de vergelijking te maken. De actie loopt van 18 tot 29 november in 440 gemeenten. Wie achteraf van telecomoperator wil veranderen, moet dat wel zelf regelen. Alle informatie vindt u op www.bestetarief.be