Russen verlengen voorarrest opvarende Arctic Sunrise

Het voorarrest van een van de opvarenden (foto) van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise is met drie maanden verlengd. Een ander bemanningslid komt vrij op borgtocht. Alle 30 Greenpeace-activisten krijgen deze week te horen of hun voorarrest verlengd wordt.
De Australiër Colin Russell (rechts) blijft zeker tot 24 februari in voorarrest.

De Australische Greenpeace-activist Colin Russell blijft zeker tot 24 februari in de cel. De Russische rechter heeft zijn voorarrest verlengd. De Russische boordarts van het actieschip de Arctic Sunrise kan wel vrijkomen op borgtocht. Jekaterina Saspa (kleine foto) mag na het betalen van twee miljoen roebel (ongeveer 46.000 euro) de gevangenisinstelling verlaten.

Greenpeace heeft intussen gereageerd op het nieuws. "Het is positief dat Jekaterina vrij wordt gelaten op borgtocht, maar dat wil niet zeggen dat de juridische lijdensweg voor haar al achter de rug is", zegt Mads Christensen van Greenpeace. De verlenging van het voorarrest van Russell noemt hij een farce. "Alsof een Australiër zonder paspoort het land kan verlaten. Dit hele proces is een schandaal. Ze zouden alle 30 moeten vrijlaten."

Alle 30 Greenpeace-activisten krijgen deze week te horen of hun voorarrest verlengd wordt of niet. De aanklagers vroegen eerder vandaag nog om de verlening van alle activisten omdat ze het land zouden kunnen ontvluchten. De activisten werden eerst beschuldigd van piraterij en intussen is dat afgezwakt tot hooliganisme. Volgens waarnemers zou ook de hooliganisme-aanklacht nog afgezwakt worden.

Het Russische leger heeft de Arctic Sunrise in september geënterd toen leden van Greenpeace protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom. De dertig opvarenden werden aangehouden. De Nederlandse regering heeft onmiddellijke vrijspraak voor de opvarenden gevraagd en stapte naar het Internationaal Zeetribunaal omdat het schip onder Nederlandse vlag voer. Het schip had volgens Amsterdam nooit geënterd mogen worden, want het voer in internationale wateren.

Foto's van op de Arctic Sunrise op het moment dat het schip geënterd werd:

AP2013