UCB en Solvay innoveerden het meest in België

Ons land heeft dit jaar 32 bedrijven in de Europese top-1000 van ondernemingen die het meest investeren in onderzoek en ontwikkeling. In de wereldwijde top-2000 hebben we 13 bedrijven met UCB als Belgische koploper.

De cijfers komen van de Europese Unie en met 32 bedrijven in de Europese top-1000 van meeste investeringen in O&O doen we het net iets minder goed dan in 2011. Toen stonden er 34 Belgische bedrijven in die lijst.

Op de wereldwijde ranking van de 2.000 meest innovatieve bedrijven telt ons land 13 ondernemingen. Die lijst wordt aangevoerd door de Duitse autogroep Volkswagen die 9,5 miljard euro uitgaf aan investeringen in O&O.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat een Europees bedrijf als eerste uit de bus komt. Andere bedrijven in de top-10 zijn ICT-bedrijven zoals Microsoft en Intel, maar vooral farmagroepen zoals Merck, J&J, Pfizer, Roche en Novartis en de Japanse autogroep Toyota.

Het farmaconcern UCB is het best geplaatste Belgische bedrijf op de 145e plaats met een investering van 782 miljoen euro. De chemiegroep Solvay is tweede op de 319e plaats met 285 miljoen voor materialengroep Umicore en Agfa-Gevaert. De dertien Belgische bedrijven zijn in totaal goed voor een investering van 2,3 miljard euro.