Vande Lanotte tegen privatisering van Belgacom

Vicepremier en minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte (SP.A) is niet te vinden voor een verdere afbouw van het overheidsbelang in Belgacom. De liberale partijen in ons land zien dat wel zitten.

Gisteren lieten Open VLD en MR verstaan dat het huidige belang van de overheid (56%) in Belgacom gerust wat kleiner mag worden door een verkoop van de aandelen, eventueel tot minder dan de helft. Ook de N-VA is dat idee genegen.

In Terzake op Canvas vond minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte (SP.A) dat niet verstandig. Het is niet omdat er moeilijkheden zijn met de CEO dat er nu ook meteen aandelen in Belgacom moeten worden verkocht.

Een verkoop om louter financiële redenen vindt hij geen goed idee, maar Vande Lanotte wil toch als socialist geen ideologisch standpunt voor of tegen die verkoop innemen. Wel belangrijk vindt hij het jaarlijkse dividend dat Belgacom uitkeert aan de overheid en die honderden miljoenen wil hij in de toekomst ook niet mislopen.

Dat het overheidsbelang de markt zou verstoren, wil Vande Lanotte niet horen. Vorig jaar heeft de regering maatregelen getroffen waardoor mensen gratis van operator kunnen veranderen en sindsdien zijn de prijzen met 40% gedaald, zei hij.

Ook maakt hij zich sterk dat de regering een eventuele rechtszaak over de geweigerde ontslagvergoeding aan de ontslagen CEO Didier Bellens zal winnen.

Over de nieuwe CEO hoopt Vande Lanotte tegen eind dit jaar een beslissing te hebben, maar hij wil wel het advies van het renumeratiecomité van Belgacom om toestanden zoals onlangs bij de NMBS te vermijden. Dat comité zal ook een advies moeten uitbrengen over de verloning van de nieuwe CEO en wellicht wordt dat meer dan de 290.000 euro bruto per jaar die voor managers van echte overheidsbedrijven het maximum is. Belgacom is immers een beursgenoteerd bedrijf en werkt in een specifieke en concurrentiële sector.