Voorlopig nog geen nieuws van 25 Belgen

Er is nog geen nieuws van 25 landgenoten die op de Filipijnen verbleven toen tyfoon Haiyan er toesloeg. Dat meldt Buitenlandse Zaken. In het zwaar getroffen gebied rond Tacloban zouden zo'n 5 landgenoten verbleven hebben. Er zou ook een Belg omgekomen zijn. Het B-Fast-team komt eind deze week terug.

Tien dagen na de doortocht van tyfoon Haiyan op de Filipijnen is er nog steeds geen teken van leven gehoord van 25 landgenoten. Dat meldt Buitenlandse Zaken. Tien van hen zouden wel buiten het door de tyfoon getroffen gebied verbleven hebben. In het zwaarst getroffen gebied, in de buurt van de stad Tacloban, zijn nog 5 landgenoten vermist.

Er zou ook een Belg omgekomen zijn, maar dat is niet bevestigd. Ooggetuigen melden dat een Belgische man, die vlakbij de stad Tacloban woonde, door de golven is meegesleurd.

B-Fast komt terug

Het Belgische hulpverlenersteam B-Fast, dat momenteel actief is in de buurt van de zwaar getroffen stad Tecloban, komt eind deze week terug naar België. Het materiaal waarmee het team gewerkt heeft in de Filipijnen, blijft ter plaatse. Het gaat onder meer om een veldhospitaal en een waterzuiveringsinstallatie.

Volgens Didier Reynders (MR), de minister van Buitenlandse Zaken, is de missie van het B-Fast-team volbracht. Het tijdelijke hospitaal wordt overgelaten aan de Duitse ngo Arbeiter Samaritan Bund. Het waterzuiveringsstation wordt toevertrouwd aan de Filipijnse autoriteiten.