VS gaat Libische militairen opleiden in Bulgarije

De Verenigde Staten gaan duizenden Libische soldaten opleiden in bases in Bulgarije. Dat moet de centrale regering in Libië toelaten om de roerige gewapende milities de baas te kunnen.
AP2013

Volgens een woordvoerder van het Pentagon in Washington wil de VS 5.000 tot 8.000 Libische militairen een betere opleiding geven. Dat zou gebeuren in Builgarije, een land dat traditioneel nogal wat banden heeft met Libië.

De opleiding past in een internationaal project om de chaos in het Noord-Afrikaanse land terug te dringen en de gewapende milities te muilkorven.

Vandaag is het Libische leger met groot machtsvertoon de hoofdstad Tripoli binnengetrokken. De troepen werd enthousiast begroet door de bevolking die de gewapende bendes meer dan beu is. De milities krijgen nu drie dagen de tijd om zich terug te trekken uit Tripoli. Her en der is het tot gevechten gekomen  tussen troepen en militieleden.

De regering in Tripoli heeft moeite met het controleren van de grote steden in het land. Sinds de val van dictator Moe'ammar al-Khadafi zijn tal van gewapende bendes van voormalige rebellen actief. Een aantal van hen hebben sympathie voor moslimterrorisme, anderen hebben een regionale of tribale agenda of zijn gewoon criminele organisaties die roven en mensen geld afpersen.