Welke bib wordt de beste van Vlaanderen en Brussel?

De twaalf finalisten voor de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2014 zijn bekendgemaakt. In het totaal zijn er door het publiek bijna 12.000 stemmen uitgebracht.

In de provincie Antwerpen kregen de openbare bibliotheken van Kalmthout en Puurs de meeste stemmen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren dat Ukkel en Vorst en in Limburg Lommel en Bree. In Oost-Vlaanderen gingen de meeste stemmen naar Herzele en Moerbeke, in Vlaams-Brabant naar Hoeilaart en Beersel en in West-Vlaanderen naar Kortrijk en Tielt.

De komende maanden worden de twaalf bibliotheken bezocht door mystery guests die de kandidaten beoordelen op de criteria: gebouw en inrichting, aanbod en collectie (papier en digitaal), dienstverlening en klantgerichtheid. Uiteindelijk kiest een jury onder voorzitterschap van een bekende Vlaming de uiteindelijke winnaar. Die wordt dan bekendgemaakt op 4 april.