"Aantal Erasmusstudenten moet verdubbelen"

Het Erasmusprogramma wordt fors uitgebreid. Dat heeft het Europese Parlement vandaag beslist. Via Erasmus kunnen studenten in het buitenland studeren. De Europese Unie trekt daar de komende jaren bijna 15 miljard euro voor uit.

Het Europees Parlement heeft Erasmus+ goedgekeurd. Dat is eigenlijk de voortzetting van het Erasmusprogramma dat studenten uit de hele Unie opnieuw kansen wil geven om in het buitenland te studeren of er stage te lopen. "Het is een klein mirakel dat we in moeilijke tijden erin geslaagd zijn om de middelen voor Erasmus op peil te houden en zelfs verder op te trekken", zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V).

Europa wil ook goedkope leningen aanbieden om een masteropleiding te volgen in een van de 33 deelnemende landen. "Het aantal uitwisselingsstudenten en mensen die een stage kunnen doen in het buitenland gaat verdubbelen", zegt Europarlementslid Said El Khadraoui (SP.A). "Vandaag ligt het aantal op ongeveer 8.000 per academiejaar. De volgende jaren gaan dus tienduizenden jonge Vlamingen elders in Europa ervaring kunnen opdoen."

Erasmus

Erasmus is sinds de start in 1987 uitgegroeid tot een van de meest succesvolle en gekende initiatieven van de Europese Unie. In totaal namen er al meer dan drie miljoen studenten aan deel. Ze kunnen studeren in 33 landen: de 28 EU-lidstaten, aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. Met 252.857 uitwisselingsstudenten kende het programma vorig jaar een absoluut record.

In het academiejaar 2011-2012 namen 7.091 Belgische studenten er aan deel. Vooral Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn populair bij de Belgische studenten. Maar ook studenten van elders in de Unie komen naar ons land om hier te studeren. Vorig jaar waren dat er 8.593, die vooral uit Spanje, Italië en Frankrijk kwamen.